fbpx
Mezentirik İskemi

Diving Hyperb Med. 2019 Dec; 49(4): 253–258.

Published online 2019 Dec 20.
doi: 10.28920/dhm49.4.253-258

Abstract

Introduction

Mesenteric ischaemia results from a lack of adequate blood flow to and oxygenation of the mesentery and intestines. The aim of the present study was to evaluate the effect of hyperbaric oxygen treatment (HBOT) on the healing process in intestinal mucosa of rats undergoing mesenteric ischaemia and reperfusion.

Methods

Thirty-two Wistar-Albino rats were divided into four groups of eight: 1) ischaemia/reperfusion (I/R); 2) sham operation; 3) I/R+HBOT started 6 hours after reperfusion; 4) I/R+HBOT started 12 hours after reperfusion. In the I/R groups, a vascular clamp was placed across the superior mesenteric artery to occlude arterial circulation for 60 minutes, followed by reperfusion. A dose of HBOT consisted of 100% oxygen breathing for 90 minutes at 2.5 atmospheres absolute pressure. Thirteen doses of HBOT were administered after ischaemia. The rats were sacrificed on the eighth day, and their intestinal tissues were harvested for histopathologic analysis. The tissue levels of catalase, malondialdehyde, and glutathione were determined.

Results

The histopathological scores (HSCORE) were consistent with macroscopic examinations. The scores were significantly higher (worse) in Group 1 compared to Group 2, Group 3, and Group 4 (for all comparisons, P < 0.05). Group 4’s HSCORE was significantly higher than those of Group 2 and Group 3 (for both comparisons P < 0.05). Group 3’s HSCOREs were only marginally higher than Group 2. Group 3 exhibited higher glutathione levels than Group 1 (P < 0.05). There were no significant differences across the groups with respect to malondialdehyde and catalase levels.

Conclusion

A beneficial effect of HBOT was observed on oxidative stress and inflammation in acute mesenteric ischaemia-reperfusion.

Keywords: Mesenteric ischaemia, Ischaemia-reperfusion injury, Histology, Experimental study

Prof.Dr. Hakan Yanar 1971 yılında Denizli’ de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’ de tamamlamasını takiben 1988’de İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. Cerrahi intörnlüğünü University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamladı. Mecburi hizmetini 1995-1996 yılları arasında Isparta’da, askerlik hizmetini Nisan 2000’de Tunceli’ de yerine getirdi. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başladığı Genel Cerrahi ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tez ile Haziran 2001’ de tamamladı. Şubat 2006-Şubat 2007 arasında University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ABD’ de çalıştı. Primer cerrahi ilgi alanı gastrointestinal hastalıklar, mide, kolon ve rektum kanseri başta olmak onkolojik cerrahi olguların laparoskopik tedavisi üzerine odaklanmıştır. “Robotik Cerrahi” ve “Cytoreductive surgery (CRS) and Hypertermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) in Peritoneal Surface Malignancy” sertifikalarına sahiptir. Türk Cerrahi Derneği, Hepato-Pankreato-Bilier Cerrahi Derneği, İstanbul Tabib Odası üyesi, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği ile Ulusal Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği yönetim kurulu üyesidir. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi’nde yardımcı editörlük, European Society of Trauma and Emergency Surgery (ESTES) Emergency Section’ da Chairman ve Türkiye delegeliği görevlerini yerine getirmektedir. Elli uluslararası, 20 ulusal çalışmasıhakemli dergilerde yayınlanmıştır. İki uluslararası, on ulusal kitap bölümü bulunmaktadır. Çok sayıda sözlü ve poster sunumu, yurt içi ve yurt dışı panel ve sempozyum konuşmaları gerçekleştirmiştir. İki uluslararası, çok sayıda ulusal kitap bölümü yazımı ve çevirisi bulunmaktadır. Ekim 2008’ de Doçent, Mart 2014′te profesör ünvanını alan Prof.Dr. Hakan Yanar İngilizce bilmektedir. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.