fbpx
Karın

Volume 5, 2016, Pages 5-10 https://doi.org/10.1016/j.ijso.2016.09.001

Abstract
Background
Abdominal compartment syndrome (ACS) causes severe pathology in the cardiovascular, renal and pulmonary systems. Recent studies showed that pentoxifylline (PTX) has effects on increasing tissue oxygenation, healing capillary refill and reducing superoxides and hydroxyl radicals by inhibiting xanthine oxidase. In this study, our aim was to study the effects of PTX on free oxygen radicals and oxidative damage in rats with ACS model.

Materials and methods
ACS model was created in 32 male Wistar-Albino-rats, which were randomized into one of the four study groups: Group A (n:8), having ACS; Group B (n:8), having ACS and receiving PTX (50 mg/kg/day) intraperitoneal for 10 days; Group C (n:8), receiving PTX (50 mg/kg/day) intraperitoneal for 10 days without having ACS; Group D (n:8), having no ACS and not receiving PTX. On the 11th day blood samples were collected to measure alanine-amino-acid-transferase (ALT) and aspartate-amino-acid-transferase (AST) in the heart, malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase (MPO) and glutathione (GSH) in the liver, lung and small bowel. Histopathologic injury scoring was done.

Results
Groups were compared in pairs. Group A compared to Group B: ALT increase, liver MDA, lung GSH and MPO decrease were statistically meaningful in Group B. Group A compared to Group C: ALT and liver MPO decrease and liver MDA increase were statistically meaningful in Group A. Group B compared to Group C: ALT increase, MDA and GSH decrease in the lung were statistically meaningful in Group B. Group B compared to Group D: ALT and MPO increase in the small bowel and MPO decrease in the lung were statistically meaningful in Group B. Group A had the highest histopathologic injury scoring.

Conclusion
Histopathologically confirmed pentoxifylline was effective in the treatment of ACS in these rat models.

Keywords
Abdominal compartment syndromePentoxifyllineLungLiverSmall bowelOxidative stress

Prof.Dr. Hakan Yanar 1971 yılında Denizli’ de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’ de tamamlamasını takiben 1988’de İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. Cerrahi intörnlüğünü University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamladı. Mecburi hizmetini 1995-1996 yılları arasında Isparta’da, askerlik hizmetini Nisan 2000’de Tunceli’ de yerine getirdi. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başladığı Genel Cerrahi ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tez ile Haziran 2001’ de tamamladı. Şubat 2006-Şubat 2007 arasında University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ABD’ de çalıştı. Primer cerrahi ilgi alanı gastrointestinal hastalıklar, mide, kolon ve rektum kanseri başta olmak onkolojik cerrahi olguların laparoskopik tedavisi üzerine odaklanmıştır. “Robotik Cerrahi” ve “Cytoreductive surgery (CRS) and Hypertermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) in Peritoneal Surface Malignancy” sertifikalarına sahiptir. Türk Cerrahi Derneği, Hepato-Pankreato-Bilier Cerrahi Derneği, İstanbul Tabib Odası üyesi, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği ile Ulusal Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği yönetim kurulu üyesidir. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi’nde yardımcı editörlük, European Society of Trauma and Emergency Surgery (ESTES) Emergency Section’ da Chairman ve Türkiye delegeliği görevlerini yerine getirmektedir. Elli uluslararası, 20 ulusal çalışmasıhakemli dergilerde yayınlanmıştır. İki uluslararası, on ulusal kitap bölümü bulunmaktadır. Çok sayıda sözlü ve poster sunumu, yurt içi ve yurt dışı panel ve sempozyum konuşmaları gerçekleştirmiştir. İki uluslararası, çok sayıda ulusal kitap bölümü yazımı ve çevirisi bulunmaktadır. Ekim 2008’ de Doçent, Mart 2014′te profesör ünvanını alan Prof.Dr. Hakan Yanar İngilizce bilmektedir. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.