fbpx
Fıtık

British Journal of Surgery, Volume 108, Issue Supplement_8, November 2021, znab395.032, https://doi.org/10.1093/bjs/znab395.032

Abstract

Aim

A diaphragmatic hernia (DH) is a protrusion of abdominal contents into the thoracic cavity as a result of a defect within diaphragm. It is most common as a congenital phenomenon; however, there have also been cases where it can be acquired. DH can be life-threatening, resulting in incarceration and strangulation.

Material and Methods
From June 2009 to April 2021, ten cases of strangulated diaphragmatic hernia were admitted to our Emergency Surgery Department of General Surgery with respiratory and abdominal symptoms. Patients’ characteristics, operation details, and postoperative complications were retrospectively analyzed.

Results

There were 5 (50%) men and 5 (50%) women with a mean age of 66 years (range, 20–85 years). . Emergency surgery was performed by laparoscopic in 4(40%) patients and open in 6(60%) patients. Two patients had a history of penetrating trauma to the left thoracoabdominal region. Segmental bowel resection was performed in 3 patients and total gastrectomy in 1 patient. Reconstruction was not performed in the patient who underwent total gastrectomy due to ischemia and perforation. In the postoperative period, wound infection was observed in 2 patients. Anastomotic leakage was observed in 1 patient and treated with end enterostomy. Empyema was observed in one patient after discharge, the empyema was evacuated and thoracoscopic decortication was performed .The patient who underwent total gastrectomy died due to septic shock and comorbid diseases.

Conclusions

Strangulated diaphragmatic hernia is a life-threatening condition and requires emergency surgery. Laparoscopic techniques can also be used in treatment.

Prof.Dr. Hakan Yanar 1971 yılında Denizli’ de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’ de tamamlamasını takiben 1988’de İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. Cerrahi intörnlüğünü University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamladı. Mecburi hizmetini 1995-1996 yılları arasında Isparta’da, askerlik hizmetini Nisan 2000’de Tunceli’ de yerine getirdi. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başladığı Genel Cerrahi ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tez ile Haziran 2001’ de tamamladı. Şubat 2006-Şubat 2007 arasında University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ABD’ de çalıştı. Primer cerrahi ilgi alanı gastrointestinal hastalıklar, mide, kolon ve rektum kanseri başta olmak onkolojik cerrahi olguların laparoskopik tedavisi üzerine odaklanmıştır. “Robotik Cerrahi” ve “Cytoreductive surgery (CRS) and Hypertermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) in Peritoneal Surface Malignancy” sertifikalarına sahiptir. Türk Cerrahi Derneği, Hepato-Pankreato-Bilier Cerrahi Derneği, İstanbul Tabib Odası üyesi, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği ile Ulusal Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği yönetim kurulu üyesidir. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi’nde yardımcı editörlük, European Society of Trauma and Emergency Surgery (ESTES) Emergency Section’ da Chairman ve Türkiye delegeliği görevlerini yerine getirmektedir. Elli uluslararası, 20 ulusal çalışmasıhakemli dergilerde yayınlanmıştır. İki uluslararası, on ulusal kitap bölümü bulunmaktadır. Çok sayıda sözlü ve poster sunumu, yurt içi ve yurt dışı panel ve sempozyum konuşmaları gerçekleştirmiştir. İki uluslararası, çok sayıda ulusal kitap bölümü yazımı ve çevirisi bulunmaktadır. Ekim 2008’ de Doçent, Mart 2014′te profesör ünvanını alan Prof.Dr. Hakan Yanar İngilizce bilmektedir. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.